Zicht op Lelystad

De kunstenaar Melle Smets onderzoekt het ontstaan en de groei van Lelystad. Hiertoe heeft hij schouwgesprekken gehouden met bestuurders en deskundigen vanuit een glazen verrijdbare Schouwkamer. Elke keer stond de schouwwagen weer op een andere locatie in Lelystad. De geïnterviewde gaf zijn verhaal weer over de locatie, de uitzichten en de associaties die de locatie bij hem of haar losmaakte. Dit kon een associatie met de locatie en Lelystad uit het verleden, heden of toekomst zijn. Soms persoonlijk, soms meer algemeen. De gesprekken zijn door Melle Smets uitgewerkt en verbeeld in panelen. Deze panelen werden na elk gesprek aangevuld en zijn binnenkort voor publiek in de Schouwwagen te zien. De Schouwwagen is langzaamaan getransformeerd tot reizende tentoonstelling over de maakbaarheid van Lelystad.

De geïnterviewden zijn:

• Jan Gras, directeur van het Agoratheater, geïnterviewd op het grasveld voor het Theater
• Jop Fackeldey, wethouder Ruimtelijke Ordening Lelystad, geïnterviewd bij de nieuwe Waagparkeergarage
• Ruud Luchtenveld, wethouder economische Zaken, Lelystad, op de parkeerplaats bij Palazzo Woonboulevard
• André van Holk, coördinator Steunpunt Archeologie en Monumenten Flevoland, geïnterviewd in de Zuiderzeewijk
• Jan Jonkman, eerste biologische boer van Lelystad, geïnterviewd bij zijn akker aan de Bronsweg
• Wout Uijthoven, geïnterviewd bij het Viskwekerij aan de Karperweg
• Niké Ruijter, stedenbouwkundige, geïnterviewd op de strekdam voor de kust van Lelystad
• Jan Kalff, landschapsarchitect, geïnterviewd bij de golfbaan Buitenhof

De Barak en Melle Smets presenteren in het vroege voorjaar de Schouwwagen. Melle Smets zal dan een toelichtende lezing geven over zijn project en het resultaat ervan. Vervolgens zal de Schouwwagen op meerdere locaties in Lelystad te bezichtigen zijn, om daarna het land in te trekken. In andere steden kan men dan ook kennis maken met en notie nemen van de verhalen over Lelystad.

Informatie over de eerste presentatie met lezing van Melle Smets, de overige locaties en de te bezoeken steden volgt binnenkort.

DE BARAK
Oostvaardersdijk 0113
8242 PA Lelystad
contact@debarak.nl